Aquest mes de gener dues sentències han fallata favor de la protecció a la dona treballadora en situació de baixa per risc durant l'embaràs o de baixa per maternitat i en el dret a la igualtat.  

A partir d'ara la baixa maternal i la baixa per risc d'embaràs ja no produiran perjudicis laborals a les treballadores i, per tant, les empreses ja no podran computar com a absències els dies de baixa maternal així com la baixa per risc d'embaràsals a l'efecte de calcular els dies productius per al cobrament d'incentius perquè es tracta d'una discriminació per raó de sexe. Així ho estableix la Sala Quarta, social, del TS en S de 10 de Gener de 2017. 

Les dones són cada vegada més visibles en els càrrecs de responsabilitat del món econòmic i financer, però el camí per recórrer encara és llarg Cal traslladar la igualtat legal a la societat.

Només un 23% del milió de dones treballadores a Catalunya són directives. L'apoderament de les dones per assolir llocs de responsabilitat, amb quins obstacles es troba i quines limitacions es posa ella mateixa són qüestions que debaten les sis convidades –Gemma Lligadas, Ana Ribalta, Beatriz Fernández-Tubau, María Dolores Sánchez Tudurí, Sílvia Giménez-Salinas i Anna Mercadé– en el debat mensual Converses Banc Sabadell, que patrocina l'entitat financera a El Punt Avui Televisió, i que s'emet avui a la nit.

“La maternitat encara és un dels obstacles amb els quals es troba la dona”, explica Lligadas, mentre Giménez-Salinas assenyala: “L'època biològica per concebre coincideix amb la de creixement personal.” 

Podeu llegir l'article sencer a:  http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/1074614-liderar-en-femeni.html?cca=1

Vivim en una societat oberta i allunyada dels temps on la discriminació i els prejudicis inundaven els caps dels ciutadans. L’homosexualitat està àmpliament acceptada, poca gent s’escandalitza quan veu dues dones o dos homes agafats de la mà passejant pel carrer. El matrimoni entre persones del mateix sexe és legal a Espanya des de fa una dècada, la cartera de serveis de la seguretat social segueix incloent -tot i les retallades- algunes operacions de canvi de sexe, i el Parlament de Catalunya ha aprovat recentment la Llei dels drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals, qualificada per alguns com una normativa més que pionera en aquest àmbit. Tot sembla indicar que la societat catalana del segle XXI podria presumir de ser més que inclusiva en aquest sentit, però el cert és que segueixen produint-se greus discriminacions envers el col·lectiu LGTB.

En l’article anterior us explicàvem el contracte temporal per obra i servei i les causes per les quals aquest contracte es considera en frau de llei i, per tant, indefinit. Toca ara veure el segon dels contractes temporals anomenats contractes eventuals o per circumstàncies de la producció i algunes consideracions generals per a contractes temporals.

Si bé els contractes temporals s'utilitzen per necessitats puntuals de treball –no permanents- en el cas de contractes eventuals es deu a un increment de l'activitat normal de la producció o activitat de l'empresa. La clau és que sigui un increment extraordinari i imprevisible.

El projecte d’Arquimedis camina a pas ferm i s’expandeix territorialment, el recent acord de col·laboració amb Francesc Artero,  d’A3 Advocats, fa possible que el projecte arribi a Reus.

L’acord de col·laboració formalitzat amb Artero, advocat i professor associat de Dret Administratiu a la Universitat Rovira i Virgili, s’ha tancat amb l’objectiu de poder oferir els serveis de dret laboral i de la Seguretat Social al Baix Camp.

El Tribunal Suprem, en Sentència de 16 de desembre 2016, obliga a una empresa a indemnitzar per acomiadament improcedent a un empleat estranger no comunitari que fou acomiadat per la pèrdua sobtada del permís de residència i treball. L'Alt Tribunal considera que la situació d'irregularitat administrativa sobrevinguda no pot suposar una causa vàlida per a l'extinció de la relació laboral, tot i que aquesta circumstància estigués prevista en el contracte del treball. En el supòsit de constar en el contracte aquesta clàusula serà considerada abusiva i per tant nul·la, mancada d'eficàcia.

Arquimedis, la nova defensa jurídica laboral a l’abast de tothom.

Amb l’inici de l’any neix tambéuna nova proposta de defensa jurídica laboral al servei de les persones treballadores. Encapçalada per l’Ignasi Planas com a advocat director, Aquimedis compta amb un equip d’advocats, consultors i gestors de projectes que treballa per esdevenir un referent en els serveis jurídics laborals amb la qualitat, la modernitat i l’eficiència com a banderes del projecte.

La divisa d’aquest nou projecte és la de voler donar a les persones treballadores els serveis jurídics que voldrien tenir les empreses. Acompanyarem la qualitat i la rapidesa amb bons resultats.

Amb seu central a Barcelona, Arquimedis neix amb presència a Madrid, Girona, l’Hospitalet de Llobregat, Reus, Badalona, Manresa, Granollers i altres localitats, conformant un equip d’advocats en xarxa.

Malgrat ser una mesura que porta temps en vigor en el nostre ordenament jurídic, la prestació per cessament d'activitat dels autònoms segueix sent molt desconeguda per a molts. De fet, els que la coneixen, es troben amb diferents problemes per poder percebre-la. Si et trobes en una situació que requereix percebre aquesta prestació, heu de tenir en compte aquests requisits:

 

- Estar afiliat i d'alta en el RETA.

- Cotitzar en la quota d'autònom per cessament d'activitat i tenir un mínim de cotització per aquest concepte. Cal tenir en compte que s'han d'haver cotitzat mínim els 12 mesos anteriors al cessament.

- Trobar-se en una situació legal de cessament d'activitat.

- No tenir complerta l'edat ordinària de jubilació.

- Estar al corrent de pagament de les quotes.

- Els autònoms que no puguin exercir la seva professió per la comissió d'una infracció penal, no tenen dret a percebre aquesta prestació.

És molt freqüent que al llarg de la nostra vida escoltem o llegim en alguna ocasió la paraula prescripció, o fins i tot tinguem alguna idea del que significa però tenim dubtes sobre el seu funcionament. No et preocupis, en aquest article mirarem d’explicar-te una sèrie de detalls perquè sàpigues què és i com funciona.

El nom tècnic d'aquesta figura jurídica és la prescripció extintivao simplement prescripció. Caldiferenciar-la amb la prescripció adquisitiva o usucapió. La diferència entre aquestes institucions és que amb una s'adquireixen drets, i amb l'altra s'extingeixen.

La prescripció és la figura jurídica existent en el Dret pel qual, en el transcurs del temps, junt amb la manca d'actuació - reclamació - per part de l'interessat, es perd la possibilitat de reclamar judicialment l'execució d'un dret.

El passat 27 de gener el diari 'El Periódico' informava als seus lectors que una de les raons per les quals l'atur està experimenta unes millors dades rau en l'augment dels contractes precaris. Catalunya, la comunitat que lidera en aquests moments el major descens d'aturats, no surt exempta d'aquesta dada.

Un dels anomenats contractes precaris més freqüents són els contractes d'obra i serveis. Un format que utilitza l'empresari quan l'empresa assumeix un treball puntual diferent a l'activitat normal de l'empresa. L'excepcionalitat del contracte ha d'estar justificat en una de les clàusules i s'haurà de respectar durant tot el temps que duri el contracte.