El frau dels contractes temporals (I)
El passat 27 de gener el diari 'El Periódico' informava als seus lectors que una de les raons per les quals l'atur està experimenta unes millors dades rau en l'augment dels contractes precaris. Catalunya, la comunitat que lidera en aquests moments el major descens d'aturats, no surt exempta d'aquesta dada.
Un dels anomenats contractes precaris més freqüents són els contractes d'obra i serveis. Un format que utilitza l'empresari quan l'empresa assumeix un treball puntual diferent a l'activitat normal de l'empresa. L'excepcionalitat del contracte ha d'estar justificat en una de les clàusules i s'haurà de respectar durant tot el temps que duri el contracte.
Encara que no s'indiqui en el contracte la data exacta de finalització, la durada no podrà excedir dels tres anys. Durant tot aquest temps, el/la treballador/a només ha de fer les tasques d'obra i serveis indicades en el contracte.
Superat el termini de tres anys, o quan es realitzin tasques diferents -i no s'hagin afegit per un annex-, es considera que és un contracte realitzat en frau de llei i per tant, és indefinit.
És important no oblidar la finalització del contracte temporal, ja que correspon una indemnització de 12 dies de sou per any treballat. En el cas que per la justificació o la durada existeixi un frau de llei, el contracte es considerarà indefinit i correspondrà una indemnització de 33 dies de sou per any treballat (abans 45 dies).
Estaràs en tot el teu dret a reclamar-lo. Surti el que surti, són els teus diners i no de l'empresari. En cas que hagis advertit de la situació i no tinguis resposta o vulguis reclamar el que et correspon, moltes vegades es resol per conciliació anant acompanyat d'un/a advocat/da sense haver d'arribar al Jutjat. Atenció: el termini per a reclamar és molt curt: 20 dies hàbils des de la data de finalització del contracte.